ב-1959 נשא הפיזיקאי והסופר סי. פי. סנאו נאום מפורסם בקיימברידג' וכותרתו "שתי תרבויות", בו הוא תאר את מה שהוא ראה כפילוג מסוכן בין המדענים לאנשי הספרות. הנאום נכתב מאוחר יותר כספר עם הכותרת The Two Cultures and the Scientific Revolution. סנאו עצמו פרסם את ההסבר הקצר לתזה שלו: (בתרגום חופשי) "פעמים רבות הייתי נוכח במפגשים של אנשים שעל פי אמות המידה של התרבות המסורתית נחשבים משכילים אך ללא בושה הביעו את בורותם בכל הקשור למדע. פעם או פעמיים שאלתי את "המשכילים" האלה אם הם יכולים לתאר את החוק השני של התרמודינמיקה. התגובה הייתה שלילית תרתי משמע. ובכל זאת הרי זאת שאלה כל כך בסיסית, המקבילה המדעית של: האם קראת פעם יצירה של שייקספיר? אני מאמין שאם הייתי שואל שאלה אפילו יותר פשוטה – כמו, מה היא מסה או מה היא תאוצה? שהן המקבילות המדעיות לאמירה, האם אתה יודע לקרוא? – מרבית "המשכילים" היו מרגישים שאני מדבר בשפה זרה. כשמגיעים לשאלות הגדולות של הפיזיקה המודרנית, לרוב האנשים החכמים ביותר בעולם המערבי יש תובנה רבה בערך כמו לאבותיהם מתקופת האבן. החיים האינטלקטואליים של החברה המערבית מתפצלים יותר ויותר לשתי קבוצות קוטביות המורכבות ממדענים מחד ואנשי ספרות מאידך". סנאו האשים בכך את אנשי מדעי הרוח שכן המדענים יודעים בדרך כלל מיהו שקספיר ורבים מהם אפילו קוראים ספרות. אף אחד מהם לא היה מודה בגאווה שלא קרא מעולם מחזה מאת שייקספיר. ב2008, ה NY Times הכליל את ספרו של סנאו בין 100 הספרים המשפיעים ביותר באותה שנה.
בשנים האחרונות, מתמעטים המדענים ומתרבים אנשי המחשבים והdata. האחרונים ממציאים דרכים לעקוב אחר אנשים באמצעי סייבר, בגלל שהם יכולים וזה מגניב. ההומניסטים ממשיכים לא להבין גם את הטכנולוגיה ומשוכנעים, למשל, כי מעקב אחר מטא-נתונים פירושו שהממשלה קוראת את המיילים שלהם. ואף ששתי התרבויות הן קצת שונות כיום, המשכילים ההומניסטים ממשיכים שלא להבין את העולם בו הם חיים.
בשנת 1996 הושק האתר Edge.org כמיצג את "התרבות השלישית". ג'והן ברוקמן המייסד מניו יורק קיווה שזאת תהיה סינתזה של כל המחשבה האנושית. יחד עם ג'יימס לי הם בחרו את 100 האנשים המבריקים ביותר בתחומי הפילוסופיה, המדע והמדעים ההומניסטים ושאלו אותם אילו שאלות הם שואלים את עצמם. 70 אנשים התעלמו מפניתו. אבל ה30 האחרים נענו ונפגשו במטרה "להגיע לקצה הידע העולמי, לאחד את המוחות המורכבים והמתוחכמים ביותר, להכניס אותם לחדר יחד, ולבקש מהם לשאול אחד את השני את השאלות שהם שואלים את עצמם." מאז הם נפגשו אחת לשנה במסעדה סינית וכתבו פעם בשנה ספר על תוצאות הדיונים שלהם. ביניהם היו מדעני האבולוציה סטפן ג'י. גולד, ריצ'רד דוקינס והביולוג סטפן פינקר ובהמשך בלט בפעילותו חתן פרס נובל ממוצא ישראלי דניאל כהנמן. הכרך הראשון שיצא ב1997 נקרא "התרבות השלישית".
Edge.org היה לבמה לאנשים שיכולים להכיל ולהביע דעה על מדע, אך גם על תרבות, האומנויות, וספרות, ולהביע אותם בדרך מיוחדת לכל אחד מהם. הם מפרסמים אחת לחודש מאמר של איש אשכולות כזה, ואחת לשנה הם מפרסמים ספר שמתייחס לאחת השאלות הכלליות ששואל העורך ג'ון ברוקמן: ב2005 השאלה היתה WHAT DO YOU BELIEVE IS TRUE EVEN THOUGH YOU CANNOT PROVE IT? , ב2008 השאלה היתה WHAT HAVE YOU CHANGED YOUR MIND ABOUT? WHY? ב2012 הם נשאלו WHAT IS YOUR FAVORITE DEEP, ELEGANT, OR BEAUTIFUL EXPLANATION? וב2017: WHAT SCIENTIFIC TERM OR CONCEPT OUGHT TO BE MORE WIDELY KNOWN?
גם בין הרופאים, ואפילו בין האנדוקרינולוגים הפדיאטרים, רבים מתרכזים בידע רפואי או מדעי ואינם ערים להתפתחויות החלות בעולמינו בתחומים כמו תרבות, ספרות, פילוסופיה וטכנולוגיה. אני שומע מרבים שאינם קוראים באף אחד מהתחומים האלה וכל זמן הקריאה שלהם מוקדש לספרות רפואית.
ב2016 התכנסנו קבוצה של אנדוקרינולוגים פדיאטרים במטרה לפתח את התרבות השלישית בחוג שלנו בנושאים הקשורים לגדילה והתבגרות של ילדים, והקמנו את האתר https://edge-growth-aturation.net.technion.ac.il/ . הצהרנו אז כדלהלן:
EDGE of Growth & Maturation (EGM) is meant to provide communication between scientists and between scientists and the curious public on issues related to child growth and maturation.
Communication between scientists is due to reflect the rapid evolution of the Internet and mobile devices, the abundance of information and data‐sharing websites, blogging platforms and social networks. It seems that scientists are the last group to use the power of the Internet and social networks to express ideas, experience, and observations.
Traditionally researchers present their ideas among themselves. Here we opt to use also the wisdom of people who do not engage in research; many have insights that could lead to scientific advancement. At EGM we adopt the concept of EDGE.Org [https://www.edge.org/] for communication between scientists and the public. This is a blog platform set out in an informal non-technical style of a conversation among peers.
We aim to go beyond the model of information transmitted from a science author to science readers. We appreciate the fact that science is a social activity; many hypotheses come not from single individuals but from groups of individuals at different career stages and with diverse interests. We therefore encourage here an online dialogue among peers and the interested public.
The group was initiated by the Editorial Board of pediatric endocrinologists, who decided to focus on child growth and the endocrine system. Yet, we recognize the fact that thinkers from other disciplines, as well as those from the humanities, have related interests, and they are welcome to join us.
נפגשנו מאז אחת לשנה במטרה לדבר על שאלות שהן בתחום שבין מדע הרפואה בתחום הגדילה וההתבגרות לבין תחומים כלליים יותר, כגון חינוך, ספרות, דת אנתרופולוגיה, פילוסופיה ואבולוציה – התרבות השלישית.
מטרתו של הבלוג הזה להפנות את תשומת הלב של הקוראים לאתר שלנו ולתוכן שלו, בתקוה שתמצאו שם חומר מעורר מחשבה.