מאת ד"ר עמית עקירוב
בקרב תינוקות שנולדו לאימהות עם סוכרת הריונית, נטיה שלא להירגע בקלות עלולה לנבא סיכון מוגבר להשמנה בילדות, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת JAMA Pediatrics.
החוקרים משערים כי אחת הסיבות האפשריות לקשר הנ"ל הינה כי המטפלים משתמשים במשקאות ממותקי סוכר להרגעת התינוקות.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון באופן פרוספקטיבי את הקשר בין ה"טמפרמנט"/מזג של תינוקות בהקשר של עודף-משקל והשמנתה בגילאי 2-5 שנים באוכלוסיה של ילדים לאימהות עם סוכרת הריונית.
החוקרים אספו באופן פרוספקטיבי נתונים ממאגר Kaiser Permanente Northern California של יילודים יחידים, שנולדו בשבוע 35 או מאוחר יותר לאימהות עם סוכרת הריונית. שאלון Rothbart Infant Behavior Questionnaire שימש להערכת המזג של התינוק (היכולת להקל על אי-שקט, בכי או מצוקה כאשר המטפל ניסה להרגיע את התינוק). השאלונים חולקו למטפלים כאשר התינוקות היו בגילאי 6-9 שבועות ובגילאי 6 חודשים. בנוסף מולאו שאלונים על הרגלי התזונה של התינוקות (הוספת מיצים ממותקים ומיצי פירות וכמות ההנקה) בגילאים 6-9 שבועות, חצי שנה ושנה.התוצא העיקרי היה עודף-משקל והשמנת-יתר של הילד, כפי שנמדדו בגילאי 2-5 שנים.
מדגם המחקר כלל 382 זוגות אם-יילוד, מרבית התינוקות היו לבנים לא-היספאנים (34%), היספאנים (33%), או אסייאתים (25%).
החוקרים מצאו כי מזג קשה להרגעה של התינוק לאם עם סוכרת הריונית לווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להשמנה בעתיד בגילאי 2-5 שנים (יחס סיכויים של 2.22). עוד מצאו החוקרים קשר בין המזג של התינוק ובין התחלת שימוש במזונות ומשקאות ממותקי סוכר, כאשר תינוקות שהיו קשים להרגעה נטו להתחיל לצרוך מיצי פירות ו/או משקאות ממותקי-סוכר לפני גיל שישה חודשים.
לסיכום, בקרב תינוקות לאמהות סכרתיות , באלו שהיו קשים יותר להרגעה תועד סיכון גבוה יותר להתפתחות השמנה בגילאי 2-5 שנים.
הערות –
מחקר חשוב, משום שבדק באופן פרוספקטיבי את הקשר בין מאפייני "אופי" בתינוקות קטנים והשמנה בגיל הילדות. נמצא שתינוקות שיותר קשה להרגיע אותם בזמן בכי נמצאים בסיכון להשמנה בגיל 2-5 שנים, אבל הממצא המעניין יותר הוא שהקשר הזה מוסבר, לפחות בחלקו, ע"י הרגלי התזונה של התינוקות (מתן שתיה מתוקה בגיל מאד צעיר) שמוכתבים על ידי ההורים.
מחקר זה מוסיף מידע לאופן האפשרי בו הורים יכולים להשפיע על השמנת ילדיהם, על ידי התנהגות ולא רק דרך הגנטיקה.
המחקר בוצע באוכלוסייה ספציפית של ילדים לאמהות סכרתיות תוך נטרול ערפלנים ידועים, מעניין יהיה לדעת בעתיד האם הקשר הזה קיים גם באוכלוסיית הילדים הכללית.