רקע: מתבגרים שחווים דיספוריה מגדרית יכולים לקבל טיפול הורמונלי בהתאם לקווי ההנחיה של ה-Endocrine Society שפורסמו ב-2017. התחלת הטיפול לרוב כוללת דיכוי התבגרות (PS- puberty suppression) ע"י GnRHa , במטרה לדכא הפרשת הורמונים אנדוגנית. בהמשך ניתן טיפול בהורמוני מין חוצי מגדר (GAHT- gender affirming hormone treatment) מסוג טסטוסטרון או אסטרוגן, בהתאם לזהות המגדרית.
אחת ההשפעות של הטיפול ההורמונלי היא שינוי הרכב הגוף. במחקר שבוצע בגברים טרנסים- טיפול בטסטוסטרון הביא לעליה במסת גוף רזה וירידה באחוזי שומן. במחקר בנשים טרנסיות- טיפול באסטרוגן הביא לעליה באחוזי שומן עם הצטברות שומן בירכיים. במתבגרות טרנסים, השינוי בהרכב גוף מושפע לא גם מעיכוב ההתבגרות וגם מהטיפול בהורמוני מין חוצי מגדר.
מטרה: לתאר את מהלך השינויים בהרכב הגוף במשך 3 שנים של טיפול ב-PS עם הוספת טיפול ב-GAHT בקבוצה גדולה של בני נוער טרנסג'נדרים. נבחנו הבדלים בין מתבגרים שקיבלו טיפול PS בתחילת ההתבגרות לבין כאלה שטופלו בסופה.
שיטות: מחקר רטרוספקטיבי זה הוא חלק מה- Amsterdam Cohort of Gender dysphoria (ACOG) study. מחקר חד מרכזי, בין השנים 1972 ל-2018. אבחנה של דיספוריה מגדרית התקבלה לפי DSM 4/5. נכללו מטופלים עם לפחות הערכה אחת של הרכב גוף, ע"י DXA במהלך 3 שנים של טיפול עם PS או GAHT.
תוצאות: נכללו 380 בנים טרנסים ו-168 בנות טרנסיות שטופלו עם PS לפני התחלת טיפול ב-GAHT. בבנים טרנסים: בשנה הראשונה לטיפול ב-PS ציון התקן של מסת גוף רזה פחת וציון התקן של מסת שומן עלה, מדדים אלו נשארו יציבים בהמשך. בשנה הראשונה לטיפול בטסטוסטרון- ציון התקן של מסת גוף רזה עלה וציום התקן של מסת שומן עלה, ללא שינוי נוסף בהמשך הטיפול.
בבנות טרנסיות: במהלך 3 שנות הטיפול הראשונות ב-PS חל ירידה הדרגתית בציוני התקן של מסת גוף רזה ועליה ציון התקן של מסת שומן. בשנה הראשונה ל-GAHT ציון התקן של מסת גוף רזה ירד. לאורך 3 שנות טיפול ב-GAHT לא חל שינוי בציון התקן של מסת שומן.
מסקנות: בני נוער טרנסג'נדרים עוברים שינוי מתמשך בהרכב הגוף. בבנות טרנסיות חלה ירידה מתמשכת במסת גוף רזה עם עליה במדדי שומן. בבנים טרנסים השינוי קורה בשנה הראשונה לטיפול והוא מתייצב לאחר מכן: בשנה הראשונה ל-PS ירידה במסת גוף רזה, בשנה הראשונה ל-GAHT יש עליה דרמטית במסת גוף רזה, עם התייצבות בהמשך. המידע שתואר במאמר זה יכול לשפר את היעוץ הניתן למטופלים לגבי התוצאות הצפויות בטיפול.
Boogers LS, et al. Time Course of Body Composition Changes in Transgender Adolescents During Puberty Suppression and Sex Hormone Treatment. J Clin Endocrinol Metab. 2024 Jul 12;109(8):e1593-e1601. doi: 10.1210/clinem/dgad750.